sobota, 22 października 2016

Brazylijskie ciasto marchewkowe




Ciasto marchewkowe jest banalne do zrobienia, pod warunkiem, że macie sprawdzony przepis. Przez siebie, bo teoretycznie ja miałam przepis, który wykonano wiele razy, a wyszła mi, delikatnie mówiąc, karotenowa klucha... 


O taka. Zakalec, nijaki w smaku. Większość musiałam wyrzucić. Można się zniechęcić...

Ale to nie ze mną, ja się zniechęcam najwyżej na 5 minut. Drugie podejście, inny przepis:

Kolejny zakalec, ale ten był smaczny, szybko go zjedliśmy, a ja postanowiłam zrobić go ponownie odmierzając wszystko i nie eksperymentować z dodawaniem cukinii(don't ask!). ;)

Przed Wami brazylijskie ciasto marchewkowe! Dlaczego brazylijskie - nie mam pojęcia. Jest bardzo tanie i szybkie w zrobieniu, pod warunkiem, że posiadanie blender kielichowy lub malakser.


CIASTO:
3 marchewki (ok.200g)
180ml oleju roślinnego (np. kokosowy oczyszczony)
3 jajka
240g mąki 
1 szkl. cukru trzcinowego (lub zwykłego)
2 płaskie łyżeczki kamienia winnego (zamiennie proszku do pieczenia)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru z wanilią)

Rozgrzejcie piekarnik.
Marchewki obrać i pokroić, zblendować (najlepiej w mikserze kielichowym) na gładko z olejem, cukrem i jajkami. Wymieszać w misie mąkę i proszek do pieczenia, dodać zmieloną masę i połączyć - łyżką wystarczy. 
Piec 45 min w 175 st.C. Na koniec trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.

POLEWA:
Rozpuść 1 tabliczkę gorzkiej czekolady. Posmaruj ciasto. Gotowe.