sobota, 10 września 2016

Wegańskie brownie z cukinią

Dziś przychodzę do Was z przepisem, który jest warty uwagi!
To brownie jest mega czekoladowe, mokre i smakuje wyśmienicie. Do tego jest tanie i szybko się robi, ale do rzeczy. :)





Piekarnik ustawcie na 190 st.C. W trakcie jak będzie się nagrzewał sporządźcie miksturę.

BROWNIE ( piec ok. 35 min. w 190 st.C)
2 szkl. startej na drobnych oczkach cukinii (= 2 małe cukinie),
5 łyżeczek kakao,
1 czubata szkl. mąki pszennej,
3/4 szkl. cukru,
szczypta soli,
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
1 łyżka mąki sojowej rozrobiona w 2 łyżkach wody(zastępuje jajko, można to zamienić z mąką kukurydzianą),
1 płaska łyżeczka kamienia winnego (lub proszku do pieczenia),
7 łyżeczek oleju kokosowego nierafinowanego,
1 tabliczka gorzkiej czekolady (min.70% kakao, 100g) + druga na polanie ciasta,
garść wiórków kokosowych do ciasta + duża garść chipsów kokosowych lub wiórków do posypania ciasta.

Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej razem z jedną tabliczką czekolady. Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeśli tak jest dodajcie mąki. Ciasto wrzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i do rozgrzanego pieca na ok 35 minut. Trzeba sprawdzać na środku patyczkiem, jeśli nie zostanie na nim surowe ciasto to gotowe.
Po upieczeniu ciasto polać roztopioną czekoladą i posypać chipsami kokosowymi. 
  

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz