piątek, 26 maja 2017

Wegańska sałatka z czerwonej soczewicy

Z czym kojarzy się Wam czerwona soczewica? Z niczym? Z rozgotowaną papką jak dotąd mnie?
Przybywam do Was z przepisem, który ukaże Wam soczewicę w nowym świetle. Porcja białka, potasu i kwasu foliowego będzie pyszna jak nigdy dotąd! Dobra na ciepło i zimno. Jako dodatek do obiadu, obiad w boksie do pracy lub jako solistka na imprezie. Zrobienie jej zajmuje jakieś 10 minut.


Sałatka z czerwonej soczewicy 
1 szkl. soczewicy
2 szkl. wody (ilość tutaj jest nieistotna, bo nadmiar i tak się odlewa)
1 cebula
garść suszonych pomidorów z zalewy
garść natki pietruszki (lub kolendra)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, wędzona papryka

Soczewicę prażcie chwilę w suchym garnuszku, zalejcie wodą i pozwólcie jej wrzeć przez 1-2 minuty, następnie zmniejszcie gaz na minimum i gotujcie jeszcze ok. 5-7 min. Próbujcie: soczewica nie może być twarda, ale ma być jeszcze bardzo jędrna. Nadmiar wody odsączcie na sicie.
W czasie, kiedy soczewica się gotuje poszatkujcie cebulę i usmażcie ją na oleju ze szczyptą soli. Pokrójcie pomidory w drobną kostkę. Połączcie wszystkie składniki na patelni(już bez gotowania), doprawcie do smaku solą, pieprzem i papryką.  Posypcie pietruszką, dolejcie spory chlust oliwy z oliwek, wymieszajcie. Gotowe.

• Do schłodzonej sałatki można dorzucić awokado oraz świeże warzywa jak pomidor czy papryka.
• Można lekko skropić sokiem z cytryny lub limonki, co doda lekkości i delikatnie podrasuje smak.

Smacznego :)

Lista zakupów

  • czerwona soczewica
  • cebula
  • suszone pomidory w zalewie
  • pietruszka
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz