piątek, 12 maja 2017

Wegański pudding z nasionami chia i malinami

Wegańsko, słodko, pysznie i zdrowo? Jest wiele deserów wegańskich, w tym też takie, których wykonanie zajmuje 5 minut, a efekt zachwyca.


Będzie Wam potrzebne płynne mleko kokosowe z jak największą zawartością kokosa i wodą (najlepiej bez żadnych konserwantów). Zwykle szuka się takiego, które się oddziela od wody, aby ubić twardą część jak śmietanę, tym razem odwrotnie. Z takim mlekiem uzyskacie bosko kremowy deserek.

(Przykładowe mleko kokosowe: 85% ekstrakt z kokosa, woda)

Deser z nasion chia (porcja na 4 osoby):
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki ziarek chia
2 łyżki ksylitolu (przed dodaniem chia sprawdźcie czy słodkość Wam odpowiada)
3 garści malin (lub więcej, mrożonych lub świeżych, można użyć innych owoców, także pulpy owocowej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dla urozmaicenia, sama rzadko dodaję)
(4 małe słoiczki lub szklanki, pucharki, whatever)

Mleko kokosowe wymieszajcie z ksylitolem (sprawdźcie czy słodycz Wam odpowiada, jeśli za słodkie - dodajcie odrobinę wody), do pojemniczków wrzućcie maliny przykrywając dno. Do posłodzonego mleczka dodajcie ziarna chia i wymieszajcie, rozlejcie do słoiczków. Zakręćcie słoiczki, lub zabezpieczcie folią i wstawcie do lodówki. Po niespełna godzinie deser jest już gotowy.


Lista zakupów

  • mleko kokosowe
  • chia
  • ksylitol
  • maliny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz