poniedziałek, 8 maja 2017

Placki z ugotowanych ziemniaków (wegańskie)

Zostają Wam czasem ziemniaki po obiedzie? Teraz nie musicie patrzeć jak w smutku dębieją, a potem lądują w koszu. Ziemniaki czy to z koperkiem, czy bez, posolone lub nie można przemienić w placki, które są smaczne na słodko lub wytrwanie. Na bazie tej masy można też robić większe kotleciki, w tym także nadziewane, np. pieczarkami i "serem".


Placki:
ugotowane ziemniaki (tu z ilością będzie różnie, więc musicie patrzeć na konsystencję, u mnie dwie duże garści pyrek)
mąka kukurydziana (bardzo czubata łyżka)
mąka pszenna (do uzyskania konsystencji ciastoliny)
niecałe pół szkl. wody
szczypta kamienia winnego (lub proszku do pieczenia)
sól(jeśli były gotowane bez soli)
olej do smażenia

Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ugnieść. W kubku wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą(powinna mieć konsystencję śmietany), dorzucić do ziemniaków, następnie dodać mąkę pszenną, wstępnie 1szkl. i wymieszać. Potem zacząć ugniatać, dodawać mąkę, aż przestanie mocno kleić się do rąk, jednak wciąż będzie. 



Blat posypać mąką, wyłożyć część masy, rozgnieść ręką, posypać mąką i rozwałkować na ok 0,5cm. Pociąć na paski wygodne do smażenia.



Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Podawać z marmoladą, sosami, ketchupem, na co akurat macie ochotę!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz